Recept jag provat o tycker är goda!

Antal portioner 4

Det behöver du
500 g små palsternackor
250 g jordärtskockor
1 stor morot
1 gul lök
250 g svamp
100 g rökt sidfläsk el. bacon
1 msk smör
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt o peppar
1 dl riven stark ost el. ädelost

Sätt ugnen på 200 grader

Rotfruktsgratäng m svamp o sidfläsk!

Hur man
1.
Skala o skär rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg jordärtskockan i vatten så att den inte mörknar.
Skiva löken.
Ansa svampen o dela i mindre bitar.
Tärna sidfläsket smått.
2.
Lägg svampen i en kall stekpanna o sätt på värmen, koka ur
all vätska o tillsätt en klick smör. Låt den steka svagt en liten stund.
3.
Fräs fläsket, tillsätt löken, rotfrukten o svampen.
Krydda med salt o peppar, tillsätt grädden o mjölken.
4.
Slå upp alltsammans i en ugnsfast form, strö över riven ost.
5.
Grädda ca 40-50 minuter!

Antal portioner 4

Det behöver du
2 stora Kycklingfiléer
6 potatisar
4 morötter
1 grön paprika
1 röd paprika
4-5 vitlöksklyftor
1 citron
8 cm purjolök den gröna
färsk timjan
2-3 msk honung
½ tsk rosmarin
Bladpersilja, någr kvistar
Grillkrydda m honungssmak
salt o peppar
1 tsk paprikapulver
Maggi, några stänk
250 g krossade tomater


Kycklingfilé i Lergryta m citron o örtsmak!

Hur man
Lergrytan läggs i blöt minst 30 minuter.
Skala potatis o morötter, dela i tjockare skivor/bitar.
Skala o dela löken, purjo o paprika.
Vitlöken krossar jag med knivbladet o hackar grovt.
Blanda alla grönsaker i botten på lergrytan, salta o peppra lite.
Klicka på honungen. Kycklingen delas i mindre bitar o kryddas m
grillkrydda m  honungssmak.
Citronen delas i klyftor, pressa ur saften lite över kycklingen o grönt.
Lägg i klyftorna hela i formen. Timjan o rosmarin på toppen.
Häll så över de krossade tomaterna. Bladpersilja överst.

Skjuts in i kall ugn, sätt värmen på 225-250 grader.
Låt nu grytan vara i fred i ca 60-90 minuter.
Testa m sticka att både kyckling o potatis är färdiga.

Antal portioner 4

Det behöver du
En god rätt som passar utmärkt till en Vårmeny. Det ljusa, kycklingköttet fylls med rökt med rökt lax o serveras med mild citronsås!



4 st kycklingbröst á ca 150 g
125 g rökt lax
1 ägg
½ tsk salt
2 krm citronpeppar


Citronsås:

1 tärning hönsbuljong
2 msk idealmjöl
2 dl vatten
2½ dl créme fraiche
1½ msk citronsaft
rivet skal av 1 citron


Sätt ugnen på 150 grader!

4 st folie rutor ca 20x20 cm

Kycklingsbröst med Laxfyllning!

Hur man
1.
Skär ett snitt i kycklingbröstens insida o platta ut köttet ordentligt.
2.
Hacka laxen fint o lägg i en skål. Tillsätt ägg, salt o citronpeppar o rör ihop 
till en smidig massa.
3.
Lägg laxblandningen på de utplattade kycklingbrösten o rulla ihop dem.
Slå in dem i aluminiumfolie o baka dem i 40-50 min, i mitten av ugnen! 
4.
Gör under tiden citronsåsen. Smula ner buljongtärningen i en kastrull o tillsätt
mjöl o vatten. Vispa runt några varv o tillsätt créme fraiche. Låt såsen koka upp o bli lagom tjock i konsistensen. Smaksätt såsen med citronsaft o citronskal.


Servera med kokt ris!