Lite nyttigt o lite onyttigt men ändå gott!

Antal portioner 1 bröd

Det behöver du
Lotta´s Bröd

1 bröd

Sätt ugnen på 250 grader. Sänk till 200 grader efter ni satt i brödet i mitten av ugnen. ca 28 - 30 min. Vilar på galler!

1 pkt färsk jäst

5 dl 37 gradigt vatten

½ dl olivolja

1 msk olivolja

1 msk salt

2 msk timjan

2 msk soltorkade solrosfrön, 1 msk basilika

8 - 9 dl vetemjöl

3 dl dinkelmjöl (använder jag) eller rågsikt eller Grahamsmjöl



Lotta´s Bröd

Hur man

Förbered och mät upp alla ingredienser.

Smula i jästen och värm vattnet till ca 37 grader, häll över jästen och rör ut all jäst, lägg i olja, salt, timjan, solrosfrön.

Rör om och häll i Dinkelmjölet eller det mjöl ni valt.

Rör hela tiden, och samtidigt häll lite i taget av vetemjölet tills ni får en nästan klibbfri deg, spara lite mjöl till utbaket.

Låt degen jäsa under duk på ett varmt ställe i 1 timme.

Ta upp den jästa degen på mjölat bord, knåda snabbt och gör den jämn, lägg på mjölad plåt och låt jäsa under duk på varm plats i ytterligare 1 timme!

Sätt in brödet i mitten av ugn och sänk värmen till 200 grader i 28 - 30 minuter!

Låt brödet vila på galler!

Antal portioner ca 40-50 st

Det behöver du

    Kanelbullar

    40-50 st


    1 sats bulldeg! 250* grader mitten av ugnen 5 – 10 minuter

    paket jäst,75 g

    225 g margarin

    7½ dl mjölk

    1 tsk salt

    2 dl strösocker

    ca. 22 dl vetemjöl

Kanelbullar

Hur man

Pensling:       1 uppvispat ägg


Smula jästen i en stor degbunke. Smält margarinet, slå på mjölken och värm till 37* grader. Lös upp jästen i lite av degspadet, slå på resten och blanda ner de andra ingredienserna. Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen blank och ställ den att jäsa under duk 1 tim.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den sedan i 4 bitar och baka sen ut varje del till de bullar du har valt. Låt bullarna jäsa under duk i 45 min-1 tim.

Pensla bullarna med ägg o grädda i mitten av ugnen 5 – 10 minuter.

Antal portioner 1 st bröd

Det behöver du
Yoghurtbröd m dinkel

1 bröd


Detta fantastiska, hälsosamma o enkla brödreceptet laddat med nyttiga gryn o man behöver varken knåda eller jäsa!


2 dl  fiberberikade havregryn
5 dl  dinkelmjöl (gärna fullkorn)
1 dl  hela linfrön
1 dl  vetekli
1-1,5 dl russin  (går att byta ut till annan torkad frukt)
2 tsk bikarbonat
lite salt  (gärna flingsalt)
4,5-5 dl naturell yoghurt
4 msk flytande honung (efter behag)

Yoghurtbröd m dinkel

Hur man
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
Tillsätt Yoghurt, honung.
2.
Blanda noga. Häll upp i en smord brödform m. ströbröd, sikta över lite mjöl o grädda i 70-75 min.
3.
Låt svalna. Det går att frysa in om man vill!


Bli inte rädd när ni tittar in i ugnen, den är inte bränd utan den blir mörk!
Detta bröd bakar jag ett par ggr i månaden. Det är ett gott bröd! 

Antal portioner 4

Det behöver du
Drömmar ca 50 st

100 g margarin el smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl



Sätt ugnen på 150 grader

Drömmar ca 50 st

Hur man
1.
Rör samman matfettet, sockret o vaniljsockret i en matberedare, med elvisp eller för hand. Tillsätt oljan lite i taget.
2.
Blanda i Hjorthornssaltet o mjölet.
3.
Rulla ut degen i 2 smala längder på ett lätt mjölad arbetsbänk. Skär dem i jämnstora bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. 
4.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min.
5.
Låt kakorna kallna på galler. förvara dem svalt i burk eller frys in dem!

Mycket goda!