Goda rätter som man måste prova!

Antal portioner 4

Det behöver du


Ursprungligen från Österrike är Wienerschnitzel en av mina favoriträtter när jag åker till Tyskland.  Servera med potatissallad, ärtor och citron. Kapris, sardell och skysås är också gott till. 


600 gram kalv eller skinkstek
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt och 3 krm vitpeppar
3 ägg
3 dl skorpmjöl
30 gram smör
0,5 dl matolja



Wienerschnitzel

Hur man

1.
Skär steken i 2 cm tjocka skivor. Helst tvärs mot fibrerna. Banka ut köttet så tunt du kan. Helst fyra hela bitar men det gör inget om det blir fler bitar. Det är bara att dela upp dem. 
2.
Blanda mjöl, salt och vitpeppar i en djup tallrik.
3.
Vispat ägg i en annan och skorpmjöl i en sista.
4.
Vänd köttet i mjöl, ägg och sist skorpmjöl. Stek i smör och olja på medelvärme cirka 10 minuter på var sida.

Antal portioner 4

Det behöver du

Här är en egen variant av den tyska potatissalladen med vinaigrette.


10 medelstora potatisar
En rödlök
1 dl olivolja
2 msk dijonsenap
1 msk grovkornig söt senap
2 msk kapris
Salt och vitpeppar

Potatissallad med senap, kapris o rödlök.

Hur man


Koka potatisen med skal. Låt svalna. Skala och tärna grovt.  Hacka rödlöken. Blanda allt i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.

Antal portioner 4

Det behöver du

4 bratwurst
10 medelstora potatisar
En gul lök
1 dl matolja
0,5 dl vinäger 
2 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk salt och 3 krm vitpeppar

Tysk potatissallad med bratwurst.

Hur man
1.
Koka potatisen med skal. 
2.
Hacka löken och blanda i en skål med olja, vinäger, salt och vitpeppar. 
3.
Lägg upp potatisen på diskbänken. Skala och skiva ner i skålen innan de svalnat. 
4.
Vänd runt med buljongen och smaka av med mer salt, vitpeppar och vinäger. 
5.
Stek bratwursten och servera med potatisen. 

Antal portioner 6

Det behöver du

Till surkålen serveras några skivor kassler, några korvar samt stekt sidfläsk. Liksom potatismos. Och tysk öl.


1 kg surkål på burk
1 lök
2 dl vatten
10 enbär
1 lagerblad
10 pepparkorn
Ett äpple
2 msk socker, cirka
En kokt potatis
30 gram smör

Surkål med klassiska tillbehör

Hur man
1.
Koka surkålen med vatten, hackad lök, enbär, lagerblad, pepparkorn i två timmar på svag värme med lock. 
2.
Tillsätt rivet äpple och mosad kokt potatis. 
3.
Koka ytterligare 30 minuter. 
4.
Smaka av med socker, salt, vitpeppar och rör ner smöret innan servering. 

Antal portioner 6

Det behöver du
Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka, så här gäller det att planera i god tid.

2 kg nötkött av ytterlår
1 flaska rött vin
1 dl vinäger
1 dl olja
2 gula lökar
2 morötter
1 purjolök
2 lagerblad
2 tsk salt
Salt 
Malen vitpeppar
Smör
4 msk smör
4 msk vetemjöl
1 äpple
Stekskyn och lite av marinaden

Sauerbraten

Hur man

Stek:   Skiva den gula löken. skala och tärna morötterna. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Blanda vin, vinäger, olja, lök, morot, purjo, lagerblad och salt till marinaden. Lägg i köttet. Ställ kallt att marinera en vecka. Vänd då och då.

Ta upp köttet och klappa in salt och peppar. Bryn i smör runt om i het stekgryta. Späd med marinad till 2 cm och låt puttra ca 2 timmar. Späd med mer marinad om det kokar torrt. Ta upp köttet och sila stekskyn.

Sås: Tärna äpplet. Smält smör och mjöl. Späd med stekskyn, rör om. Tillsätt äpplet. Späd med överbliven marinad och vatten till önskad konsistens. Smaka av. Sila såsen.

Antal portioner 4

Det behöver du

Påminner lite om våra kroppkakor. Här tar man tillvara gammalt bröd istället för att använda potatis. Kan serveras med bara skirat smör eller som tillbehör till steken. 

8 gamla vita frukostbullar
4 dl mjölk
20 gram smör
50 gram rökt fläsk
1 gul lök
2 dl hackad persilja
3 ägg 
0,5 tsk salt
0,5 tsk riven muskot

Semmelknödel

Hur man

Skär brödet i tunna skivor.  Lägg dem att svälla i 30 minuter i het mjölk. Värm smör och stek fläsket fem minuter. Tillsätt finhackad lök och persilja och låt svalna. Blanda fläsket, ägg, salt och muskot till brödet. Forma till runda små bullar cirka 4 centimeter i diameter. Koka upp saltat vatten och sjud i 20 minuter.