Goda rätter som man måste prova!
Antal portioner 4
Det behöver du
Ursprungligen från Österrike är Wienerschnitzel en av mina favoriträtter när jag åker till Tyskland. Servera med potatissallad, ärtor och citron. Kapris, sardell och skysås är också gott till.
600 gram kalv eller skinkstek
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt och 3 krm vitpeppar
3 ägg
3 dl skorpmjöl
30 gram smör
0,5
dl matolja
Wienerschnitzel
Hur man
Antal portioner 4
Det behöver du
Här är en egen variant av den tyska potatissalladen med vinaigrette.
10 medelstora potatisar
En rödlök
1 dl olivolja
2 msk dijonsenap
1 msk grovkornig söt senap
2 msk kapris
Salt
och vitpeppar
Potatissallad med senap, kapris o rödlök.
Hur man
Koka potatisen med skal. Låt svalna. Skala och tärna grovt. Hacka rödlöken. Blanda allt i en skål och smaka av med salt och vitpeppar.
Antal portioner 4
Det behöver du
4 bratwurst
10 medelstora potatisar
En gul lök
1 dl matolja
0,5 dl vinäger
2 dl grönsaksbuljong
0,5
tsk salt och 3 krm vitpeppar
Tysk potatissallad med bratwurst.
Hur man
Antal portioner 6
Det behöver du
Till surkålen serveras några skivor kassler, några korvar samt stekt sidfläsk. Liksom potatismos. Och tysk öl.
1 kg surkål på burk
1 lök
2 dl vatten
10 enbär
1 lagerblad
10 pepparkorn
Ett äpple
2 msk socker,
cirka
En kokt potatis
30 gram smör
Surkål med klassiska tillbehör
Hur man
Antal portioner 6
Det behöver du
1 flaska rött vin
1 dl vinäger
1 dl olja
2 gula lökar
2 morötter
1 purjolök
2 lagerblad
2 tsk salt
Salt
Malen vitpeppar
Smör
4 msk smör
4 msk vetemjöl
1 äpple
Stekskyn och lite av marinaden
Sauerbraten
Hur man
Stek: Skiva den gula löken. skala och tärna morötterna. Ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Blanda vin, vinäger, olja, lök, morot, purjo, lagerblad och salt till marinaden. Lägg i köttet. Ställ kallt att marinera en vecka. Vänd då och då.
Ta upp köttet och klappa in salt och peppar. Bryn i smör runt om i het stekgryta. Späd med marinad till 2 cm och låt puttra ca 2 timmar. Späd med mer marinad om det kokar torrt. Ta upp köttet och sila stekskyn.
Sås: Tärna äpplet. Smält smör och mjöl. Späd med stekskyn, rör om. Tillsätt äpplet. Späd med överbliven marinad och vatten till önskad konsistens. Smaka av. Sila såsen.
Antal portioner 4
Det behöver du
Påminner lite om våra kroppkakor. Här tar man tillvara gammalt bröd istället för att använda potatis. Kan serveras med bara skirat smör eller som tillbehör till steken.
8 gamla vita frukostbullar
4 dl mjölk
20 gram smör
50 gram rökt fläsk
1 gul lök
2 dl hackad persilja
3
ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk riven muskot
Semmelknödel
Hur man
Skär brödet i tunna skivor. Lägg dem att svälla i 30 minuter i het mjölk. Värm smör och stek fläsket fem minuter. Tillsätt finhackad lök och persilja och låt svalna. Blanda fläsket, ägg, salt och muskot till brödet. Forma till runda små bullar cirka 4 centimeter i diameter. Koka upp saltat vatten och sjud i 20 minuter.
Senaste kommentaren